dimarts, 7 de juliol del 2015

la tele3 i la Rojals

Tinc debilitat per la Rojals, ho admeto. Escriu molt i molt bé i molt sovint estic d'acord amb ella. Perdó, no estic d'acord amb ella -que no la conec encara i no sé si la coneixeré mai-, estic d'acord molt sovint amb el que diu.

Avui ha tornat a fer un article brillant a Vilaweb com cada dimarts. Ben redactat, clar i coherent. I amb l'espurna d'humor que la caracteritza. Però avui n'esperava una mica més. 

El tema plantejat, em sembla, es podia haver result en un paràgraf (un twuit?) i, per tant, l'he trobat redundant i mancat de la crítica que també la caracteritza. Serà potser la onada de calor que a tots ens afecta. Serà potser perquè en un acte estilístic pensava només en les lectores (Rojals dixit en entrevista a Núvol) per a les quals escriu.

Com deia al principi quasi sempre estic d'acord amb el que escriu. Com a indepe que sóc de fa 40 anys i, mal que li pesi, com a home feminista. Això és, com algú que es relaciona amb persones més que no pas amb mascles o femelles, que d'estúpids n'hi ha a tot arreu.

I el que he trobat a faltar és una crítica a la tele3 des del punt de vista de la programació i dels continguts. Perquè està molt bé que  -per fi!- tele3 s'hagi decidit a donar veu i a cobrir els actes que la majoria de la població catalana promou i defensa. Tele3 ha estat massa anys (i segueix perseverant en alguns programes de gran audiència) promovent la normalitat del bilingüisme. A tot hom i tot don sembla que a molta gràcia el bilingüisme actiu dels polònia, l'apm i el cracòvia... Però no és aquest el tema principal, tot i que important, que em preocupa. Fa mesos hi va haver una agra polèmica d'invasió de competències sobre els canals digitals i la necessitat que Catalunya renunciés a un en favor de les cadenes privades estatals. El president Mas estava molt emprenyat. Sembla que tot venia per la necessitat de transmetre en alta definició les curses de braus del motor, la F1. Jo esperava veure canvis substancials a la programació de tele3 per adaptar-se a les noves circumstàncies. Tants pocs canals i encara ens en retallaven un...! 

Però a veure: a casa agafo TV3, Canal33, Súper3, Esport3 i TV3 hd. I resulta que els dos primers emeten massa sovint la mateixa programació (com l'hd). El súper3 encara se salva de fer la programació infantil per a la qual se suposa que està fet (tot i que la qualitat dels continguts degenera en una constant migració cap a canals infantils espanyols). I l'sport3? Doncs la veritat és que no ho sé. Perquè la F1 la segueixen fent per tv3 normal, els partits del barça quan n'hi ha... cap a tv3 normal, els partits del girona o del lleida o del nàstic... ni se sap. 

És que no parlen prou del barça a la tv3 "general" i fan les transmissions esportives a la primera de tv3 com per poder dedicar l'sport3 a una altra cosa?

O perquè si algun iluminati de la programació no agafa el bou pels collons i posa les retransmissions esportives on toquen? (que és al canal esportiu).

La rojals hauria sabut expressar tot això millor que jo. Però no ho ha fet. Avui. Potser és la calor o potser és que saps que les seves clientes -per a les que escriu- passen molt de l'sport3 i potser fins i tot no el tenen ni sintonitzat.

(post-editat)

M'he deixat de dir que sí que tots hem d'exigir a la nostra que ho faci bé. Més enllà del que facin les teles dels altres que ja sabem com són.